Hipertensiunea arteriala si diabetul zaharat

Diabetul zaharat si hipertensiunea arteriala

Diabetul zaharat este adesea asociat cu hipertensiunea arteriala, urmatorul ghid va prezinta cateva informatii utile.

CE SUNT HIPERTENSIUNEA ARTERIALA SI DIABETUL ZAHARAT?

Hipertensiunea arteriala reprezinta cresterea persistenta a presiunii sanguine maxime (creata de activitatea de contractie a inimii, prin care aceasta pompeaza sangele din inima in artera aorta si arterele mari) peste valoarea de 140 mmHg si a presiunii sanguine minime (datorata curgerii sangelui catre tesuturi in perioada de repaus a inimii) peste valoarea de 90 mmHg.

Descoperirea unei tensiuni crescute nu indica neaparat o hipertensiune arteriala permanenta; unele cresteri pot fi trecatoare, datorate unei emotivitati mai mari.

Diagnosticul de hipertensiune arteriala trebuie confirmat numai daca dupa 3 – 4 reexaminari succesive se gasesc aceleasi valori crescute in repaus.

Diabetul zaharat este definit ca o tulburare complexa reprezentata de valori crescute ale glucozei in sange (hiperglicemie) aparute in urma alterarii metabolismului normal al organismului.

Hipertensiunea arteriala si diabetul zaharat sunt afectiuni comune in multe tari. Diabetul zaharat creste riscul aparitiei hipertensiunii arteriale si a altor afectiuni cardiovasculare, deoarece influenteaza negativ circulatia sangelui.

Hipertensiunea arteriala este un factor de risc important pentru dezvoltarea si agravarea a numeroase complicatii ale diabetului, inclusiv retinopatia diabetica si nefropatia diabetica.

Aceste afectiuni predispun la ateroscleroza si pot conduce la leziuni ale vaselor de sange, accidente vasculare cerebrale, insuficienta cardiaca, infarct miocardic sau insuficienta renala.

CAUZELE HIPERTENSIUNII ARTERIALE – CAUZELE DIABETULUI

Hipertensiunea arteriala

 • presiunea sangelui este dependenta de dimensiunea vaselor, de forta de contractie cardiaca in timpul sistolei si de volumul de sange circulant;
 • in marea majoritate a cazurilor, cauza cresterii presiunii sangelui nu este cunoscuta si se catalogheaza ca hipertensiune arteriala esentiala.

Diabetul zaharat

 • valoarea glucozei din sange este crescuta din cauza modificarii productiei de insulina, a actiunii sale sau a ambelor;
 • poate fi impartit in doua mari tipuri:
  • tipul 1 sau insulino-dependent (de obicei juvenil);
  • tipul 2 (de obicei la adulti peste 40 ani).

Hipertensiunea arteriala si diabetul zaharat

SIMPTOME

Hipertensiunea arteriala este cunoscuta sub denumirea de „ucigas silentios” din cauza riscului asociat care ramane prezent chiar daca nu exista simptome in stadiile initiale.

Atunci cand presiunea sangelui este sever crescuta este posibila aparitia unor simptome precum dureri de cap, vertij si anxietate.

Simptomele tipice pentru diabet zaharat sunt atribuite concentratiei crescute a glucozei din sange. Acestea includ:

 • sete excesiva;
 • urinari frecvente;
 • cresterea poftei de mancare;
 • tulburari de vedere;
 • oboseala si slabiciune.

TRATAMENT

Tratamentul, atat in hipertensiunea arteriala, cat si in cazul diabetului zaharat, presupune in primul rand abordarea unui stil de viata sanatos si, la indicatiile medicului specialist, urmarea unui tratament medicamentos.

Hipertensiunea arteriala nu poate fi vindecata, dar poate fi controlata si prevenita. Scopul tratamentului este acela de a scadea presiunea sangelui. Prima optiune in tratamentul hipertensiunii arteriale presupune un mod de viata sanatos si modificari ale acestuia:

 • consum redus de sare (mai putin de 1,5 g/zi) si o dieta saraca in grasimi;
 • mentinerea unei greutati normale;
 • exercitiu fizic de intensitate moderata pentru cel putin 30 minute/zi;
 • lipsa fumatului si limitarea consumului de alcool;
 • reducerea stresului.

Atunci cand aceste recomandari nu sunt suficiente pentru reducerea presiunii sangelui, se prescriu mai multe tipuri de medicamente pentru ameliorarea hipertensiunii arteriale si prevenirea complicatiilor sale.

In cazul pacientilor care au si diabet zaharat, tratamentul antihipertensiv trebuie initiat la o valoare a presiunii sangelui mai mare sau egala cu 140/90 mmHg.

Principala cauza a diabetului zaharat nu poate fi vindecata si, prin urmare, scopul tratamentului este de a controla si a mentine o valoare a glucozei din sange la limita normala.

Acest lucru poate fi obtinut printr-o dieta sanatoasa (evitarea alimentelor dulci sau grase), activitate fizica si monitorizarea concentratiei glucozei din sange (de cateva ori pe zi).

In unele cazuri, este necesara administrarea medicatiei (pe cale orala sau pe cale injectabila cu insulina).

Tratamentul medicamentos in cazul ambelor afectiuni (hipertensiune arteriala si diabet zaharat) este unul complex si necesita monitorizare permanenta de catre medicul specialist, in vederea ajustarii in functie de evolutia individuala a fiecarui pacient.

LA CE TE POTI ASTEPTA?

Atunci cand planul de tratament este urmat cu strictete, se pot reduce sau preveni riscurile dezvoltarii de complicatii pe parcursul mai multor ani. Este foarte importanta, pe de o parte, evaluarea regulata, cu monitorizarea tensiunii arteriale si analize de sange, pe de alta parte urmarea cu strictete a tratamentului recomandat.

Adresati-va periodic medicului dumneavoastra pentru o evaluare corecta a starii de sanatate.

STIATI CA:

 • hipertensiunea arteriala de halat alb este un tip deosebit de crestere a presiunii sangelui? Pacientul prezinta o crestere a tensiunii arteriale numai in prezenta unui cadru medical sau intr-un mediu sanitar.
 • se considera ca o vindecare a diabetului zaharat tip 1 va fi posibila in viitorul apropiat prin terapia cu celule stem?

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.