Diabulimia

Diabulimie – Istoria unei paciente

O tanara femeie cu diabet zaharat tip 1 si diabulimie ne-a marturisit cum era aproape de moarte.

Emma are diabulimie, ceea ce inseamna ca evita in mod voit sa isi administreze doza de insulina, in speranta de a slabi.

DIABULIMIE – CE INSEAMNA?

Tanara de 25 de ani locuieste in Bucuresti si in mod sigur nu este singura care sufera de diabulimie. Se considera ca pana la 40% din tinerii cu diabet zaharat tip 1, isi reduc doza de insulina, la un moment dat, de teama de a nu se ingrasa.

Cu toate ca diabulimia nu este in mod oficial cunoscuta ca o afectiune medicala, se fac eforturi pentru ca aceasta afectiune sa fie cunoscuta si prevenita mai ales de medicii diabetologi.

Emma ne-a spus ca a fost diagnosticata cu diabet zaharat tip 1 la varsta de 19 ani. In momentul in care a auzit diagnosticul a tipat cat a putut de tare, alertand intregul spital. Dupa ce a trecut de socul primului impact cu acest diagnostic, a reusit sa se descurce bine si chiar isi tinea glicemia sub control.

In primul an, m-am descurcat binisor, mancam, ma injectam, mergeam la medicul diabetolog frecvent, dar cand am observat ca am inceput sa iau in greutate din cauza insulinei, am luat-o razna.

 

Inaintea unei vacante cu prietenii la Sibiu, Emma isi administra rar insulina, iar starea ei generala s-a inrautatit.

Nu imi mai puteam controla vezica, abia mai puteam merge si nu reuseam sa tin pasul cu prietenii mei. Ei au observat asta si mi-au spus ca daca nu vreau sa merg la spital, o sa mor.

 

Cand s-a intors in Bucuresti, Emma s-a internat. Medicul diabetolog care o urmareste pe Emma a declarat:

Vad din ce in ce mai multe cazuri de acest gen, insa nu reusim sa mediatizam suficient de mult problema.

 

Emma si-a revenit acum, mananca bine, isi administreaza insulina, atunci cand e nevoie. Ea ne-a spus:

Nu ma mai intereseaza greutatea mea, vreau doar sa traiesc. Greutatea va fi mereu o problema, insa trebuie sa pun in balanta ce este mai important si intotdeauna viata atarna mai greu. Greutatea ideala este greu de atins si nici nu vad de ce sa imi risc viata pentru asta.

 

Din ce in ce mai multi pacienti ne viziteaza clinica cu aceasta problema, diabulimia trebuie cunoscuta de toti medicii diabetologi, iar pacientii cu diabet zaharat tip 1, trebuie sa stie ca acest obicei le pune viata in pericol.

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.